ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ?

Όλοι οι φοιτητές της σχολής μας γνωρίζουν το σχήμα μας, την Αριστερή Πρωτοβουλία Τύρβη. Παρ΄όλα αυτά, συχνά  λόγω διαστρεβλώσεων από τις κομματικές παρατάξεις, δεν είναι σαφής η φυσιογνωμία του σχήματός μας. Τι είμαστε λοιπόν; Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το τι δεν είμαστε. Δεν είμαστε κομματική παράταξη που παίρνει την κομματική γραμμή από κάποια καθοδηγητικά γραφεία. Δεν είμαστε διαπλεκόμενοι με το κράτος ή με μεγαλοκαθηγητές. Δεν είμαστε απολιτίκ. Είμαστε ένα ανεξάρτητο αριστερό σχήμα.

Είμαστε λοιπόν:

  • Ανεξάρτητοι από τους κρατικούς μηχανισμούς, τις κυβερνήσεις και την κυρίαρχη πολιτική. Ανεξάρτητοι από όλους αυτούς τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, γιατί δε θέλουμε να χρωστάμε και να λογοδοτούμε σε κανένα, παρά μόνο στους φοιτητές της σχολής μας.
  • Αριστεροί γιατί δεν πιστεύουμε την κυρίαρχη προπαγάνδα περί «τέλους των ιδεολογιών».Γιατί πιστεύουμε ότι τα περισσότερα προβλήματα της καθημερινότητάς μας έχουν, σε τελική ανάλυση, πολιτικές αιτίες και γι΄αυτό απαιτούν πολιτικές απαντήσεις. Αριστεροί γιατί παίρνουμε θέση στο δίλημμα  « ή με τους πάνω ή με τους κάτω », « ή με αυτούς που εκμεταλλεύονται ή με αυτούς που καταπιέζονται». Και εμείς είμαστε με τους κάτω. Επειδή παλεύουμε για μια ζωή χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους.
  • Σχήμα, επειδή όλες μας τις αποφάσεις για το τι θα κάνουμε στη σχολή τις παίρνουμε σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που καταλήγουν σε μια σύνθεση όλων των απόψεων που ακούγονται. Χωρίς καπελώματα και επιβολή μιας κομματικής γραμμής που έρχεται  απ’έξω. Δρούμε συνδικαλιστικά προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε τους συμφοιτητές μας για συλλογική και μαζική δράση για τα προβλήματα που μας αφορούν όλους. Συζητάμε πολιτικά για να διαμορφώσουμε τις απόψεις μας σε βάθος και να καταλήξουμε στις αναγκαίες πράξεις, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις απόψεις και τους προβληματισμούς όλων των συμφοιτητών μας.

Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι ο κόσμος δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στο μικρόκοσμο της σχολής μας. Γι’ αυτόεπιδιώκουμε το συντονισμό και την κοινή δράση με πολλά παρόμοια αριστερά σχήματα που υπάρχουν πανελλαδικά. Κι αυτό επειδή δεν πιστεύουμε ότι είμαστε οι κάτοχοι της απόλυτης αλήθειας. Επειδή δεν πιστεύουμε σε μια Αριστερά που «σκέφτεται» και «δρα» για τον κόσμο, αλλά σε μια Αριστερά που σκέφτεται και δρα μαζί με τον κόσμο. Ακριβώς γι’ αυτούς  τους λόγους συμμετέχουμε στο πανελλαδικό δίκτυο σχημάτων της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ), που είναι το μοναδικό πολυσυλλεκτικό μόρφωμα στο Πανεπιστήμιο (όλα τα άλλα είναι απλώς κομματικές  παρατάξεις των αντίστοιχων κομμάτων).  Στα ΕΑΑΚ συμμετέχουν σχήματα μέσω των οποίων δραστηριοποιούνται πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές, αλλά και πολιτικές οργανώσεις και ομάδες. Μέσα στις πολιτικές διαδικασίες τους (συντονιστικά πόλης, πανελλαδικά διήμερα) συζητούν και συνθέτουν την άποψή τους, χωρίς αυτή να επιβάλλεται απ’ έξω και λειτουργούν  με το κριτήριο τηςενότητας στην πράξη. Αυτή η ενότητα έχει κατακτηθεί μέσα στην κοινή δράση τόσων χρόνων, από το ’91 έως σήμερα.
Τέλος, θεωρούμε ότι στη σχολή ο σύλλογος φοιτητών πρέπει να έχει λόγο και άποψη για αυτό και στηρίζουμε τις αμεσοδημοκρατικές και ανοιχτές σε όλους γενικές συνελεύσεις σαν το μόνο όργανο που νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις. Οι φοιτητές πρέπει να συναποφασίζουμε δημοκρατικά και να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

« Τις μολυβένιες ώρες γεύομαι τη νάρκη των αιώνων, την ξέφρενη αχρηστεία των χαραγμένων συνταγών διαπιστώνω.»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: